Monday، ۳۰ Mehr ۱۴۰۳
یکشنبه 22 مهر 1403
زمان مطالعه: 32 دقیقه
امروزه آهن آلات به دلیل استفاده زیادی که در فرایند ساخت ساختمانها و صنایع مختلف دارند، بسیار اهمیت پیدا کردهاند. به همین دلیل نوسانات قیمتی در این بازار، میتواند بر روی قیمت مسکن یا محصولات صنعتی دیگر تاثیر بگذارد. بر این اساس، پیش بینی قیمت آهن آلات در سال 1403 اهمیت زیادی دارد.
با توجه به اهمیت پیش بینی قیمت میلگرد و آهن در برنامهریزی و تصمیمگیری استراتژیک در صنعت فولاد، انجام تحلیلهای علمی و تخصصی در این زمینه از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین، با توجه به نوسانات قیمتی گاهاً غیرقابل پیشبینیترین مقطع فولادی در بازارهای جهانی، پیش بینی دقیق قیمت میلگرد و آهن در سال 1403 است. تعیین قیمت میلگرد و آهن در آینده از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا با توجه به تغییرات پیچیده و پویا در بازارهای جهانی، پیش بینی دقیق قیمت این محصولات به عنوان یکی از چالشهای بزرگ صنعت فولاد محسوب میشود.
در این مقاله از آهن روی خط قصد داریم بر اساس عوامل مختلف و با در نظر گرفتن قیمت آهن آلات در سال 1403 یا روند تغییرات آن، یک پیش بینی دقیق در این رابطه ارائه دهیم.
قیمت آهن آلات مانند انواع میلگرد، نبشی، انواع ورق یا تیرآهن، در سال 1402 نوسانات بسیار زیادی را تجربه کرد؛ زیرا در این سال، نرخ ارز به عنوان مهمترین عامل اثرگذار بر روی قیمت انواع آهن آلات، تغییرات زیادی داشت. این تغییرات در مجموع، حالت صعودی داشتند و قیمتی که برای آهن آلات در پایان سال 1402 تعیین شد، نسبت به قیمت شروع سال بیشتر بود. با این حال در طی سال 1402، شاهد این بودیم که قیمت آهن آلات در بازه زمانی اردیبهشت تا تیرماه به اوج خود رسید و سپس روند کاهشی پیدا کرد. پس از آن، شهریور و مهر هم یک بازار پرتلاطم را شاهد بودیم که روند قیمت در آنها صعودی بود؛ تا اینکه با کنترل نرخ ارز، تقریبا در بازه زمانی آذر تا بهمن، قیمت آهن آلات نیز کنترل شد. اما در پایان سال، مجددا یک روند افزایشی را شاهد بودیم که به نظر میرسد در سال جدید هم همچنان به قوت خود باقی خواهد ماند.
اگر نگاهی به نمودارهای قیمتی انواع محصولات آهنی در سال 1402 بیندازیم، این روند صعودی را در بسیاری از محصولات مشاهده میکنیم. در ادامه، روند قیمتی هریک از این محصولات آهنی را مورد بررسی قرار میدهیم:
از ابتدای سال 1402 قیمت پروفیل یک افزایش قابل توجه را نسبت به سال پیش تجربه کرد و این تغییر قیمت از ابتدای فروردین کیلویی 35 و 700 هزار تومان بود و روزهای پایانی اسفند 1402 به کیلویی حدودا 40 هزار تومان هم رسید، لذا لازم به ذکر است که قیمت پروفیل تقریبا در فصل بهار این روند خود را حفظ کرد. اما رفتهرفته در فصل تابستان و پاییز قیمت، کاهش پیدا کرد و مجددا در زمستان بالا رفت، همانطور که اشاره شد، در پایان سال 1402 قیمت پروفیل برابر با کیلویی 40 هزار تومان رسید و همچنان با حفظ روند افزایشی، به سال جدید وارد شد.
در سال 1402 قیمت تیرآهن نوساناتی را تجربه کرد و در فصلهای مختلف شاهد افزایش و کاهش قیمت این مقطع فولادی بین عدد 3 میلیون تا 5 میلیون تومان را تجربه کرد. که در ادامه به شرح این نوسانات میپردازیم. این محصول آهنی، در فصل بهار 1402 افزایش قیمت خود را از شاخهایی 4 میلیون تومان شروع کرد و در پایان همان ماه 5 میلیون تومان را هم رد کرد که به نوعی در آن ماه بالاترین قیمت بود. لذا در تابستان و پاییز این مقطع فولادی به شاخه ایی 3 میلیون تومان رسید و تا پاییز روند کاهش قیمتی را تجربه کرد. در سه ماهه فصل زمستان نیز شاهد افزایش قیمتی بودیم که تقریبا قیمت تیرآهن را به نقطه ابتدایی سال یعنی بین حدود قیمت 4 میلیون تومان تا 5 میلیون تومان رساند.
برخلاف سایر مقاطع فولادی قیمت میلگرد در روزهای فرودرین سال 1402 نسبت به روزهای پایانی سال قبل، کاهش قیمت حدودی 400 هزارتومنی را تجربه کرد و با عدد 2 میلیون و 500 هزارتومن به فروش رسید و این نوسانات بین 100 هزارتومن تا 200 هزار تومن را داشت، در روزهای پایانی اردیبهشت و روزهای ابتدایی خرداد شاهد افزایش قیمت کمی در این مقطع بودیم که پس از آن در تابستان، پاییز و زمستان نمودار قیمت میلگرد به صورت کاهشی در سایت نمایان شده بود که این کاهش قیمت ثابت نماند و در روزهای پایانی اسفند 1402 به آرامی قیمت میلگرد افزایش یافت که حدود قیمتی این مقطع فولادی بین 2میلیون 500 هزارتومن تا 2 میلیون 700 هزارتومن به فروش رسید.
در مقایسه با سایر آهن آلات، قیمت ورق سیاه نوسانات بیشتری را در سال 1402 آغاز کرد و روند متفاوتی داشت و از قیمت هر رول 32 و 800 هزارتومن به فروش رسید که در فصل بهار، تابستان و زمستان نوسانات متعددی را تجربه کرد و در پایان زمستان 38 و 400 هزارتومن را هم رد کرد. تقریبا میتوان گفت که هیچ پیک قیمتی در این نمودار دیده نمیشود و قیمت پایان سال هم در مقایسه با آغاز آن بیشتر بوده است. با این حال همچنان روند مشابه افزایش قیمت در بهار و زمستان و کاهش قیمت در پاییز و تابستان را شاهد بودهایم.
قیمت آهن آلات تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد و میتواند بر روی روند بازار تاثیر بگذارد. برای مثال قیمت مسکن و رونق ساخت و ساز در آن، تا حد زیادی به قیمت آهن آلاتی مانند میلگرد یا تیرآهن بستگی دارد. همچنین صنایع عمرانی و راهسازی نیز تحت تاثیر این موضوع قرار میگیرند. به همین دلیل، قبل از ورود به سال 1403 لازم است که روند این تغییرات را پیش بینی کنیم تا بدانیم که تغییرات در بازارهای مسکن یا امور راهسازی به چه صورتی انجام میشوند.
قیمت آهن آلات و مقاطع فولادی معمولا بر اساس میزان عرضه و تقاضا در بازار تعیین خواهد شد. به همین جهت با شروع فصل گرما و افزایش تقاضا برای خرید این محصولات فلزی، قیمتها نیز به تدریج افزایش یافته که این امر کاملا از سوی کارشناسان این حوزه قابل پیش بینی است. از سوی دیگر، در طول فصل زمستان قیمت قطعات فولادی معمولا ثابت است یا به نوعی سیر نزولی را تجربه میکند. اما زمستان امسال برخلاف سالهای گذشته، علاوه بر تاثیر پذیری از سرما و کاهش میزان تقاضا از سوی مردم، قیمت این محصولات به شدت تحت تاثیر نرخ ارز خصوصا دلار قرار گرفت.
در این بخش به بررسی عوامل داخلی موثر بر قیمت آهن آلات میپردازیم.
قیمت مواد اولیه
یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت آهن آلات، قیمت تمام شده مواد اولیه از جمله قیمت قراضه و سنگ آهن خواهد بود. در مرحله ابتدایی ساخت قطعات فولادی، هزینه مواد اولیه مورد استفاده برای تولید را از جمله عوامل مهمی میتوان برشمرد که بر قیمت نهایی آنها تاثیر قابل توجهی دارند. همانگونه که اشاره شد، از مواد اولیهای همچون قراضه آهن، سنگ آهن و سایر مواد پایه مانند نیکل و کروم برای تهیه و ساخت میلگرد و دیگر قطعات فولادی استفاده خواهد شد. لذا افزایش قیمت این مواد اولیه به دلایل مختلف مانند کمیاب شدن و حتی کاهش عرضه، موجب تاثیرگذاری بر قیمت نهایی این محصولات خواهد شد.
در این تصویر سنگ آهن را مشاهده میکنید
قیمت قراضه آهن
برای پیش بینی قیمت آهن آلات در سال 1403 ابتدا میبایست قیمت سنگ آهن را مورد بررسی قرار دهیم. این عنصر به عنوان مواد اولیه در ساخت و تولید میلگرد بکارگرفته میشود، بنابراین قیمت آن به تنهایی می تواند تاثیر بسیار زیادی در قیمت گذاری و پیش بینی قیمت آهن آلات در سال ۱۴۰۳ داشته باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده در سال 1402، میزان تقاضا برای سنگ آهن روند افزایشی داشته و قیمت سنگ آهن روز به روز روند افزایشی به خود گرفته است. لذا این افزایش قیمت سنگ آهن، موجب افزایش قیمت تمام مقاطع فولادی خواهد شد.
حامل های انرژی
بخش دیگر تولید فلزات شامل استفاده از حاملهای انرژی برای تولید محصول نهایی است. با این حال، فلزات مختلف با نیازهای فرآوری و هزینههای تولید، تفاوتهایی با یکدیگر دارند که بر قیمت نهایی آنها تاثیرگذار است. از طرفی، قیمت تیرآهن و قیمت نفت، به همدیگر وابسته هستند. یکی از مسائل مهم و تأثیرگذار بر قیمت مقاطع فولادی، کاهش یا افزایش قیمت نفت خواهد بود.
قیمت نفت، همانند یک شمشیر دو لبه عمل میکند که کاهش آن، رشد اقتصادی کشورهای مصرفکننده را به دنبال داشته و افزایش آن، منجر به رشد اقتصادی کشورهای تولیدکننده خواهد شد. با توجه به این مسئله، میتوان گفت که قیمت خام و مواد اولیهی آهن آلات، یکی از عوامل اصلی در افزایش یا کاهش قیمت این محصولات به شمار میرود.
سیاست های دولت
دولتها همواره از ابزارهای مختلفی جهت تنظیم بازارهای داخلی استفاده میکنند. یکی از بازارهایی که همیشه تحت نظارت دولتها قرار دارد، بازار آهنآلات است. تأمین تقاضای بالقوه برای این محصولات فولادی، پیچیدگیهایی را برای تأمین تعادل در بازار ایجاد خواهد کرد که موجب میشود دولتها در تعیین قیمت انواع آهن آلات و رقابت در بازار نقش تاثیرگذاری را ایفا کنند. یکی از اقدامات دولت برای تنظیم قیمت محصولات فلزی، تعیین نرخ ارز خواهد بود. با توجه به اینکه بسیاری از کالاهای صادراتی کشور با نرخ ارز ملی معامله میشود، افزایش نرخ ارز میتواند افزایش هزینه مقاطع فولادی را در پی داشته باشد. از طرفی، با توجه به نقش تنظیمی دولت در بازار، میتواند نرخ آهن آلات را به صورت مستقیم یا از طریق کنترل و محدود کردن واردات و صادرات این محصولات، تعیین نماید.
تعرفه های صادراتی و وارداتی
افزایش تعرفه واردات آهن آلات توسط دولت در وهله اول موجب افزایش قیمتهای داخلی بازار آهن آلات کشور و رونق صنایع داخلی آن میگردد. اما در قدم بعدی آثار مقابله به مثل کشورهایی که دارای تعاملات تنگاتنگ اقتصادی با کشور ما هستند بطور واضح مشخص نیست که در نهایت چه تبعاتی را برای اقتصاد ایران به همراه خواهد آورد. از طرفی، اقدام متقابل سایر کشورهای طرف تجارت با ایران در افزایش تعرفه سایر کالاهایی که منشأ وارداتی از صنایع مرتبط دارند؛ در نهایت موجب افزایش قیمت کالایی در بازارهای داخلی و صنایع پایین دستی آنها خواهد شد.
شرایط اقتصادی
در همه کشورها وضعیت اقتصادی میتواند سبب افزایش یا کاهش نرخ محصولات فولادی شود. در صورتی که دولت نقش حمایتکننده از بازار آهنآلات و مقاطع فولادی داشته باشد، قیمت این محصولات نیز با کاهش روبرو خواهد شد، اما در مواقعی که ارزش پول ملی کشور کمتر شود، بهطور مستقیم قیمت فولاد هم روند افزایشی میگیرد. مثلا در مواقعی که دولت تصمیم به افزایش ساخت و ساز میگیرد، تقاضا از جانب خریداران هم بیشتر شده و قیمتها هم متناسب با آن افزایش خواهند یافت.
نرخ تورم
رشد متوالی و کلی قیمتها که آن را به نام تورم میشناسند، یکی از مهمترین معضلات اقتصادی بسیاری از کشورهای درحالتوسعه به حساب میآید. این در حالی است که کشورهای درحالتوسعه بیش از 60 درصد از تولید فولاد جهان را دارند. از سوی دیگر، بسیاری از کشورهای توسعهیافته به دلیل کاهش هزینههای تولیدی و برخورداری از نیروی کار ارزان، کارخانههای تولیدی خود را به کشورهای درحالتوسعه منتقل کردهاند که این امر موجب شده تا محصولات فولادی تحت تأثیر تورم حاکم بر آن کشور قرار گرفته و در نتیجه وقوع نوسانات در قیمت مقاطع فولادی را شاهد باشیم.
نرخ ارز
پس از افزایش شدید نرخ دلار در ابتدای سال 1403 که از حدود 60 هزار تومان به حدود 72 هزارتومن افزایش پیدا کرد، قیمت محصولات فولادی هم به تبع از آن روند افزایشی به خود گرفت. در حال حاضر، نرخ دلار بین 70 تا 72 هزار تومان در نوسان است. ثبات فعلی نرخ دلار را میتوان یکی از دلایل اصلی اصلاح قیمت میلگرد و دیگر قطعات فولادی دانست. البته باید اشاره کنیم که فعالان بازار در سال جاری انتظار تغییر مسیر و افزایش قیمت محصولات فولادی را دارند.
با در نظر گرفتن عواملی همچون کسری بودجه دولت، احتمال افزایش نرخ بنزین، کاهش درآمدهای نفتی و تداوم تحریم های اقتصادی علیه ایران، اینگونه به نظر میرسد که تمامی فعالان بازار آهن آلات، افزایش نرخ ارز در آینده نزدیک را قابل پیش بینی ارزیابی میکنند. می توان اینطور نتیجه گرفت که در سال آینده نرخ تورم و قیمت کالاها روند افزایشی را تجربه خواهد کرد. لذا به دلیل تاثیرپذیری بازارهای مختلف از یکدیگر، تغییرات در هر یک بازارها سبب تغییرات بازارهای دیگر نیز خواهد شد.
وضعیت نقدینگی
از دیگر مشخصههایی که میتواند بر قیمت محصولات فولادی در ۱۴۰۳ تاثیر بگذارد کمبود نقدینگی خواهد بود. بهگونهای که کاهش تقاضای آهن و فولاد در حوزه مسکن را رقم میزند. در نتیجه انتظار برای کاهش بیشتر قیمتها وجود داشته و متقاضیان آهن آلات را در فاز انتظار فرو میبرد و مانع از خرید آهنآلات خواهد شد.
میزان تولید داخلی
تاثیر نرخ تولید بر قیمت آهن آلات به دلایل مختلفی اتفاق میافتد. بهعنوان مثال اگر نرخ تولید آهن آلات افزایش یابد، عرضه این محصولات نیز افزایش مییابد. این یعنی با افزایش عرضه این محصولات، تقاضا نسبت به مقدار عرضه کمتر خواهد بود که خود میتواند منجر به کاهش قیمت آهن آلات شود. از طرفی، با افزایش نرخ تولید ممکن است هزینههای تولید مقاطع فولادی کاهش یابد. به عنوان مثال، افزایش نرخ تولید میتواند منجر به کاهش هزینههای تولید این فلزات به دلیل بهرهوری بیشتر، مشارکت کارگران بیشتر یا حتی استفاده از تجهیزات پیشرفتهتر گردد.
عوامل خارجی نیز از جمله عوامل موثر قیمت آهن آلات هستند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
قیمت جهانی فولاد
یکی دیگر از عوامل موثر در قیمت آهن آلات تورم و قیمت جهانی فولاد است. چراکه با افزایش قیمت این محصولات در سطح جهانی، در ایران هم آهنآلات گران خواهد شد و قیمتها به صورت روزانه و در بیشتر مواقع به صورت لحظهای افزایشی میشود. همچنین گفتنی است کشورهای پیشرفته و توسعه یافته برای کاهش هزینههای تولید خود و برای اینکه بتوانند از نیروی کار ارزان استفاده نمایند، کارخانجات تولیدی خود را به کشورهایی منتقل کردهاند که در حال توسعه هستند. از این رو قیمت جهانی فولاد و تورم هم از عوامل تاثیرگذار بر قیمت آهن آلات به شمار میروند.
روند قیمت ها در بازار جهانی
افزایش قیمت جهانی آهن آلات ممکن است به تغییرات قیمتی و نوسانات بازار محصولات ساختمانی در ایران منجر شود. سازماندهی صنعت ساخت و ساز و اعمال سیاستهای تعیین قیمت مناسب در داخل به منظور کاهش تاثیرات منفی این نوسانات، از جمله چالشهایی است که دولت ایران با آن مواجه است.
قیمت جهانی فولاد در واقع همان قیمت های صادراتی کشورهای تامین کننده در بازار های داخلی و خارجی محسوب میگردد. شاخص قیمت جهانی آهن آلات و محصولات فولادی یکی از فاکتورهای مهمی است که تحولات قیمت جهانی این محصولات را برمبنای یک سال پایه نشان خواهد داد. ایران نیز در تعیین این قیمت های جهانی نقش قابل توجهی دارد. در حال حاضر محصولاتی از ایران مانند بیلت و اسلب برای تعیین قیمت جهانی آهن به عنوان یک معیار در نظر گرفته خواهند شد.
قیمت میلگرد، تیرآهن، پروفیل و ورق در کشورهای دیگر
به طور کلی قیمت آهن آلاتی مانند میلگرد، پروفیل و ورق در کشورهای همسایه مانند ترکیه برای فعالان حوزه آهن آلات در مقایسه با کشورهای دوردست از اهمیت بالاتری برخوردار است. همچنین قیمت آهن در کشورهای منطقه از جمله برخی از کشورهای شوروی سابق که به آن CIS گفته میشود هم اهمیت زیادی دارد. علاوه بر قیمت آهن الات در ترکیه و منطقهی سی آی اس، قیمت آهن آلات در چین که به عنوان بزرگترین تولیدکنندهی فولاد در جهان شناخته میشود هم از اهمیت بسیاری برای تمامی کشورهای دنیا برخوردار است. کشور چین که حدود نیمی از فولاد دنیا را تامین میکند، بازار فولاد در همه جهان را تحت سلطه خود دارد و تحت تأثیر قرار میدهد. تحلیلگران باتجربه بازارهای جهانی آهن در تمامی نقاط دنیا به دقت تغییر و تحولات اقتصادی و سیاسی چین را رصد میکنند تا بدین طریق بتوانند از آینده قیمتهای جهانی فولاد آگاه شوند.
به عنوان مثال زمانی که دولت چین به دلیل سیاستهای محیط زیستی قصد داشت تا تولید فولاد چین را کاهش دهد، نگرانیهایی در جهان صورت گرفت که با کم شدن تولیدات فولاد چین عرضه آن در بازارهای جهانی کاهش یافته و درنتیجه قیمت آهن در دنیا افزایشی شود.
در این تصویر انواع مقاطع فولادی (میلگرد، پروفیل، تیرآهن) را مشاهده میکنید
از طرف دیگر، زمانی که رکود در بخش ساختوساز و بازار مسکن چین زیاد شد، این انتظار در دنیا شکل گرفت که تقاضای فولاد چین به عنوان پرمصرفترین کشور جهان کاهش یافته و درنتیجه تقاضای کل جهان کم خواهد شد و در نتیجه قیمت فولاد روند کاهشی را تجربه میکند که البته همینطور نیز شد. بنابراین فعالان بازار آهن در ایران هم باید به دقت تغییر و تحولات سیاسی-اقتصادی کشورهایی مانند چین را رصد کنند تا بتوانند بر مبنای آن آیندهی بازار آهن آلات را پیشبینی و تصمیمات بهتری در این خصوص اتخاذ کنند.
شرایط اقتصاد جهانی
قیمت آهن آلات، نقش مهمی در شکل گیری شاخصهای اقتصاد جهانی دارد. قیمت این مقاطع برای بسیاری از صنایع مانند ساخت و ساز، خودروسازی و غیره تعیین کننده کلیدی هزینه تولید خواهد بود. افزایش قیمت مقاطع فلزی می تواند سبب افزایش قیمت تمام شده کالاها و خدمات و در پی آن افزایش نرخ تورم گردد. این امر میتواند بر هزینههای مصرف کننده و رشد اقتصادی کلی یک کشور تأثیر قابل توجهی داشته باشد. از طرفی دیگر، قیمت پایین این محصولات میتواند منجر به کاهش سود برای شرکتهای معدنی و کاهش سرمایهگذاری در این بخش گردد. این موضوع میتواند به طور کلی تأثیر موجداری بر کل اقتصاد جهانی داشته باشد.
ریسک های اقتصادی و سیاسی
نقش سیاستهای دولت بر قیمت آهن آلات را نمیتوان دست کم گرفت. سیاستهای دولتی در یک کشور تأثیر مهمی بر قیمت آهن آلات دارند، زیرا دولتها از طریق اعمال سیاستهای مالی، تجاری و صنعتی میتوانند در صنعت آهن آلات موثر باشند. دولت به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم بر بازار آهن آلات میتواند تأثیر بگذارد. این تأثیرات لزوماً سبب رونق بازار نشده و برخی از این تصمیمات حتی باعث رکود و سقوط بازار آهن خواهند شد. از جمله این تصمیمات میتوان به بازارسازی و بازاریابی در جهان به منظور تولیدات بخش خصوصی و تسهیل فروش کالای آنها اشاره کرد. اما به دلایل ارجح بودن سیاست بر اقتصاد در نگاه دولت، عملاً دولت فرصتهای اقتصادی خود برای ایجاد رونق در بازار آهن آلات و دیگر بازارها را از دست داده و میسوزاند.
در حال حاضر نیز به نظر توافق برجام دور از دسترس است و احتمال برگشت رونق به بازارها مانند رونق ساختوساز و افزایش تقاضای مقاطع طولی فولادی و به دنبال آن رونق بازار آهن تقریباً صفر به نظر میرسد. توافقی که میتوانست صادرات و سود تولید کنندگان مقاطع فولادی در کشور را بیشتر کرده و رونق را به بازار آهن آلات برگرداند.
در این تصویر حجم انبوهی از میلگرد را مشاهده میکنید.
برای اینکه پیشبینی درست و منطقی از قیمت آهنآلات داشته باشید، باید از دو روش تحلیل تکنیکال و بنیادی به صورت همزمان استفاده کنید. در تحلیل بنیادی، طبق اخبار و عوامل تاثیرگذار بر قیمتها، روند بازار را در درازمدت پیشبینی میکنند؛ در حالی که در تحلیل فنی یا تحلیل تکنیکال، بر مبنای الگوهای قیمتی، روند بازار را در کوتاهمدت و میانمدت و بلندمدت پیشبینی میکنند.
توجه داشته باشید که استفاده از روش تکنیکال برای پیش بینی قیمت آهن و میلگرد، به دلیل تاثیرپذیری قیمتها از فضای خبری در ایران کاربرد چندانی ندارد. البته بهتر است این نوع از تحلیل را کاملا کنار نگذاشته و از آن نیز استفاده کنید. این نکته را هم در نظر داشته باشید که بعد از اتفاقات سیاسی و اقتصادی، پیشبینیهای خود را بهروز کنید.
با توجه به اینکه تحلیل قیمت میلگرد یک امر تخصصی است، متخصصان با بررسی اخبار، تحلیل بنیادی و تکنیکال این کار را انجام میدهند. اما شما نیز میتوانید با بررسی برخی عوامل تاثیرگذار در بازار میلگرد، قیمت آینده آن را پیش بینی کنید و با داشتن آگاهی بیشتر نسبت به خرید و فروش آن، اقدامات لازم را انجام دهید.
بهترین راه برای پیشبینی قیمتها، کمک گرفتن از متخصصان و مراجع مربوطه است. این متخصصان در ابتدا قیمتهای محصول را در گذشته بررسی کرده و عواملی که در تغییر قیمتها تأثیر داشتهاند را مورد توجه قرار میدهند.
سپس با مرور اخبار مهم ایران و جهان، تأثیر این اخبار را در پیشبینی قیمتها بررسی میکنند و سپس با استفاده از تحلیل بنیادی و تکنیکال به تحلیل قیمتها میپردازند. تحلیل بنیادی شامل بررسی آمار و عملکرد شرکتها و عوامل تأثیرگذار در بلندمدت است، در حالی که تحلیل تکنیکال با استفاده از چارتهای قیمت به تحلیل قیمتها در کوتاهمدت میپردازد. امروزه برای پیشبینی قیمت آهن، معمولاً از تحلیل تکنیکال و مراجعه به اخبار استفاده میشود.
بهجز تغییراتی که قیمت دلار میتواند بر بازار آهن اعمال کند، نرخ تورم نیز در این خصوص بسیار تأثیرگذار است. نرخ تورم سالانه درحالحاضر، در محدوده 48 درصد و ماهانه در محدوده 3 درصد قرار دارد. این نرخ تورم نشان میدهد که تا بهار سال 1403 با افزایش بیش از 10 درصدی قیمتها مواجه هستیم، این افزایش نرخ هم بر بازار طلا تأثیر میگذارد و هم بر بازار ارز و آهن. بنابراین با فرض ثابت ماندن نمودار قیمت میلگرد و عدم جهش ناگهانی، بهمرور و با اعمال تأثیر نرخ تورم، بهای دلار احتمالاً تا 75 هزار تومان نیز میرسد و بیراه نیست که قیمت میلگرد را انتظار داشته باشیم.
وقایع اخیر و تنشهای سیاسی بین ایران، اسراییل، آمریکا و فلسطین یکی از مهمترین فاکتورهایی است که روی آینده قیمت میلگرد و سایر مقاطع فولادی تأثیر میگذارد. این تنشها روی نرخ ارز، تصمیم خریداران برای خرید و حتی روند فعالیت کارخانهها تأثیرگذار است. در فروردین ۱۴۰۳ نرخ ارز ثبات چندانی نداشته و نوسانهای مختلفی را تجربه کرده است. دلار در هفته آخر فروردین ماه قیمت ۷۲ هزار تومانی را هم لمس کرد، اما هنوز نمیتوان پیشبینی کرد که آیا در آینده باز هم این سقف قیمتی را دوباره میشکند یا نه.
بسیاری از خریداران میلگرد منتظر تغییرات نرخ ارز و اثرات آن بر بازار فولاد هستند تا درباره خرید میلگرد تصمیمگیری کنند؛ صبر خریداران و کاهش تقاضا در بازار روند قیمت میلگرد را نزولی کرده است و احتمال دارد این روند در آینده هم ادامه داشته باشد. در مقابل، افزایش ناگهانی قیمت دلار روی بازار آهن هم تأثیر میگذارد و ممکن است شیب نمودارهای قیمت را به شکل غیرقابل انتظاری صعودی کند.
نمودار قیمت میلگرد در بازار آزاد
در حال حاضر دو عامل مهم بیشترین تأثیر را بر روند قیمت میلگرد دارند:
میزان تقاضا: در سالهای قبل، با فرا رسیدن فصلهای گرم، ساختوساز افزایش پیدا میکرد؛ اما در یکی دو سال اخیر بخاطر رکود بازار مسکن، ساختوساز هم کمتر انجام میشود و تقاضا برای میلگرد کاهش پیدا کرده است. رکود بازار مسکن بهصورت مستقیم روی روند قیمت میلگرد، تیرآهن و سایر مقاطعی که برای ساختمانسازی کاربرد دارند، تأثیر گذاشته است.
نرخ ارز: در یک ماهه اول ۱۴۰۳ نرخ دلار ثبات چندانی نداشته و در بازه بین ۵۹ هزار و ۲۰۰ تومان تا ۷۲ هزار تومان در نوسان بوده است. بسیاری از خریداران بخاطر این نوسانات دست نگه داشتهاند و منتظر ثبات نسبیاند؛ این عامل نیز از دیگر علتهای رکود بازار میلگرد در فروردین ۱۴۰۳ به شمار میرود. از طرفی باید بدانیم که هرچقدر نرخ دلار بالاتر برود، قیمت میلگرد نیز به دنبال آن افزایش پیدا میکند.
سایر عوامل مانند افزایش نرخ سالانه یا افزایش قیمت حملونقل نیز فاکتورهایی هستند که روی قیمت میلگرد تأثیر میگذارند؛ اما اثر این موارد یکبار اتفاق میافتد و نوسانهای چشمگیری ایجاد نمیکند. از طرف دیگر خریداران باید به روند جهانی قیمت میلگرد هم توجه داشته باشند؛ نوسانهای بازار جهانی روی قیمتهای بازار داخل و میزان صادرات تأثیر میگذارد.
نکته دیگری که باید درباره عوامل موثر بر روند قیمت میلگرد در سال ۱۴۰۳ بدانید، هیجانات بازار است. گاهی اوقات تنشهای سیاسی یا جریانهایی که در جامعه به راه میافتد، روی تصمیم خریداران بازار آهنآلات تأثیر میگذارد و آنها را وادار میکند تصمیمهای هیجانی بگیرند. تصمیمگیریهای هیجانی باعث میشود بهیکباره میزان فروش مقاطع فولادی خیلی کم یا خیلی زیاد شود و بازار را دچار نوسانهای جدی میکند.
بررسی روند خرید و فروش میلگرد در سال 1403 و اتفاقات پیش آمده، نشان میدهد که این بازار در شش ماهه نخست سال، افزایش قیمت را تجربه خواهد کرد. پیش بینی قیمت میلگرد در ایران به صورت قابل توجهی به عوامل متعددی بستگی دارد، بازار فولاد که متشکل از عرضه و تقاضا، قیمت مواد اولیه، نرخ ارز و سیاست های دولت است. نقش قابل توجهی در مشخص کردن قیمت این مقطع فولادی دارد. لذا شاخص های اقتصادی همچون نرخ تورم، نرخ رشد اقتصادی و نقدینگی بر قیمت میلگرد اثرگذار است.
علاوه بر این رویدادهای سیاسی همچون تنش های بین المللی و تحریم ها به صورت ناگهانی می تواند در تعیین و تغییر قیمت میلگرد تاثیرگذار باشند. بازار جهانی فولاد و شاخص های اقتصادی جهانی از جمله سایر موارد مهم محسوب می شوند.
با در نظر گرفتن نوسانات اخیر بازار فولاد، پیش بینی دقیق قیمت میلگرد در زمان کوتاه دشوار است. با این وجود پس از بررسی عوامل خارجی و داخلی موثر بر نرخ میلگرد، می توان تا حدودی به آینده قیمت میلگرد پی برد.
کارشناسان معتقد هستند که با در نظر گرفتن افزایش تقاضا در فصل بهار و تابستان در این بازه زمانی قیمت میلگرد رشد خواهد داشت.
از سوی دیگر نوسانات نرخ ارز و قیمت جهانی فولاد متشکل از عواملی هستند که می بایست در ماه های آینده به آن توجه شود.
نوسانات قیمت میلگرد 14 اصفهان در سال 1402
قیمت تیرآهن در سال 1403 تا حد زیادی به تغییرات نرخ ارز و قیمت دلار وابسته است؛ پیش بینیهای بازارهای مالی نشان میدهند که دلار این روند افزایشی خود را حفظ کرده و حتی ممکن است در سال جدید، همه رکوردها را بشکند. به همین دلیل انتظار میرود که در بازارهای معاملاتی هم قیمت تیرآهن افزایش پیدا کند؛ زیرا تولیدکنندگان باید مواد اولیه خود را با قیمت بالاتری خریداری کنند و محصولات وارداتی هم تحت تاثیر این موضوع قرار دارند.
تیرآهن نیز مهمترین عنصر در ساخت اسکلت فلزی است و برای محاسبه هزینه یک سازه، باید قیمت تیرآهن را در نظر داشته باشید. ساختمانسازی یکی از حوزههایی است که بیشترین استفاده را از آهن داشته و پیش بینی و تحلیل قیمت آهن برای افرادی که در این زمینه فعالیت میکنند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
حجم مصرفی این محصول در ساختمانسازی بالا بوده و کوچکترین تغییری در قیمت آهن، تاثیر زیادی در بازار مسکن خواهد داشت. قیمت این محصول نیز در فصول مختلف سال متفاوت بوده و میزان تقاضا، تاثیر زیادی بر افت یا صعود قیمت آن خواهد گذاشت.
تصویر نمودار قیمت تیرآهن در بازار آزاد
از لحاظ تکنیکالی روند صعودی قیمت تیرآهن تمام شده و وارد فاز تقریبا بدون روند شده است. قیمت تیرآهن در تاریخ 28 فروردین 1403 با احتساب مالیات بر ارزش افزوده حدودا کیلویی 31 هزارتومن است.
قیمت تیرآهن در روزهای آینده به احتمال زیاد دچار تغییرات چشمگیری خواهد شد. پیشبینی قیمت آهن بعد از رویدادهای اخیر اندکی دشوار است و نوسانات زیادی را تجربه خواهیم کرد چرا که همچنان عواملی مانند تغییرات در بازار جهانی میتوانند بر قیمتها اثرگذار باشند. با اینحال درصورتیکه شاهد جو آرامی در جهان باشیم، احتمال کاهش جزئی و یا افزایش جزئی قیمت در همه بازارها بهویژه بازار فولاد خواهیم بود.
تیرآهن هم معمولا از روندهای مشابه میلگرد پیروی میکند و از عوامل مشابه تأثیر میپذیرد. این پروفیلهای فولادی نیز بیشتر برای ساختوساز کاربرد دارند؛ بنابراین رکود ساختوساز روی قیمت آنها تأثیر میگذارد و باعث کاهش نرخشان میشود.
قیمت تیرآهن همچنین به نرخ ارز نیز وابسته است. در حال حاضر نرخ دلار ثبات چندانی ندارد؛ اما هرچقدر بالا رود، نرخ تیرآهن نیز به دنبال آن افزایش پیدا میکند. در هفته آخر فروردین ماه که قیمت دلار افزایش ناگهانی حدود ۸ هزار تومانی را تجربه کرد و به ۷۲ هزار تومان رسید، قیمت تیرآهن نیز به یکباره اوج گرفت؛ اما بعد از بازگشت نرخ دلار به قیمت پایینتر از ۶۵ هزار تومان، روند قیمت تیرآهن هم نزولی شد. در ماههای آینده نیز قیمت تیرآهن از دو عامل عرضه و تقاضا و نرخ ارز پیروی میکند؛ اما نمیتوان پیشبینی کرد که روند قیمت آن نزولی خواهد بود یا صعود را تجربه میکند.
تصویر نمودار تغییرات قیمت تیرآهن 16 ذوب آهن اصفهان
قیمت تیر آهن در سال 1403، میتواند بستگی به شرایط کشور، صعودی یا نزولی باشد. با اینحال بهنظر میرسد که شرایط و عوامل مختلف نشاندهنده سیر صعودی هستند که باتوجه به نرخ ارز و تورم داخلی، شیب افزایش قیمتها میتواند از کم تا زیاد متغیر باشد.
قیمت ورق سیاه در سال 1403 تا حد زیادی به نوع آن و میزان عرضه و تقاضا وابسته است. با این حال، مانند دیگر بخشهای بازار نیز میتوان انتظار تاثیرپذیری از شرایط بازار ارز را در خرید و فروش ورق آهنی مشاهده کرد. یعنی در انتهای سال که نرخ دلار تا حد زیادی افزایش پیدا کرده، نمودار این بازار هم صعودی شده و همین موضوع توانسته قیمت را تحت تاثیر قرار دهد. با این اوصاف میتوان نتیجه گرفت که قیمت ورق در سال 1403 هم روند افزایشی دارد و تا انتهای سال به قیمت بیشتری میرسد.
ورق سیاه یا ورق نورد گرم، در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. صنایع خودروسازی، پتروشیمی، ساختمانسازی و برخی از صنایع دیگر از جمله حوزههایی هستند که از این محصول استفاده میکنند و همین امر در قیمت این نوع از آهنآلات تاثیر زیادی دارد. قیمت ورق سیاه در ایران همواره تحت تاثیر عوامل زیادی قرار داشته و به دلیل استفاده از آن در صنایع مهم، تحلیل قیمت ورق سیاه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
میزان عرضه و تقاضا، شاخص PMI چین، قیمت اسلب و قراضه، نوسانات قیمت ارز، تاثیر تورم جهانی، هزینه حملونقل و شاخص FOB چین، همگی جزو عواملی هستند که بر قیمت این محصول تاثیر میگذارند. تقاضای این محصول در نیمه دوم سال بیشتر بوده و برخلاف سایر محصولات مانند آهن و میلگرد که با شروع بارش افت قیمت پیدا میکنند، قیمت ورق سیاه با شروع فصل بارش افزایش خواهد یافت.
تصویر نمودار قیمت ورق سیاه در بازار آزاد
قیمت پروفیل به عوامل مختلفی مانند ضخامت، سطح مقطع و تولیدکننده بستگی دارد؛ با این حال، شرایط بازار هم میتواند بر روی این موضوع تا حد زیادی اثرگذار باشد. البته بهتر است که برای پیش بینی قیمت پروفیل در سال 1403، به سراغ ضخامتهای مختلف از این محصول برویم؛ اما در کل میتوان یک روند را برای این تغییرات قیمتی در نظر گرفت.
همانطور که میدانیم پروفیل بیشتر برای ساخت درب و پنجره، کرکره مغازه، پوشش سقف و حفاظ تراس استفاده میشود. بنابراین میتوان علت افزایش قیمت پروفیل در شش ماهه دوم را رونق گرفتن انجام توکاریهای ساختمان یا نیاز به عایق سازی محیط دانست. با توجه به این موضوع، میتوان انتظار داشت که همین روند هم در سال 1403 برای بازار وجود داشته باشد.
همچون تحلیل قیمت میلگرد و آهن، تخمین قیمت پروفیل نیز به عواملی مانند میزان تقاضا و عرضه این محصول، هزینههای تولید و مواد اولیه و نرخ ارز بستگی خواهد داشت.
آهن و میلگرد را میتوان جزو کالاهای بسیار پرمصرف در صنعت ساختمانسازی به شمار آورد. از آنجایی که رونق صنعت ساختمانسازی در فصول مختلف متفاوت است، قیمت آهن و میلگرد نیز در هر فصلی متفاوت خواهد بود. فصل بهار و تابستان و دو الی سه ماه آخر سال جزو زمانهایی هستند که تقاضا برای خرید این محصولات افزایش پیدا میکند و در نتیجه در این فصول قیمت میلگرد و آهن نیز افزایش پیدا خواهد کرد. هراس از کمبود برق بهار و تابستان 1403 که عامل افت تولید صنعت فولاد و سیمان کشور خواهد بود، باعث بالارفتن میل به ذخیره سازی و رشد تقاضای شمش فولاد در بازار داخلی شده است.
البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که برخی از شرایط و اتفاقات، غیرقابل پیشبینی هستند و ممکن است در قیمت این محصولات تاثیرگذار باشند. برای مثال پارامترهایی همچون تورم و نرخ دلار در بلندمدت در نظر گرفته شده و طبق رشد یا نزول این موارد، تحلیل قیمت آهن و میلگرد انجام میشود؛ اما حوادثی مانند تحریمهای جدید و سوانحی مانند سیل و زلزله غیرقابل پیشبینی بوده و نمیتوان در تخمین نرخ میلگرد و آهن این موارد را از قبل در نظر گرفت.
پیشبینی قیمت میلگرد در کوتاهمدت و بلندمدت، با کمک ابزارهای تحلیل بازار مالی امکانپذیر خواهد بود. متأسفانه در هیچ شرایطی امکان پیشبینی قطعی وجود ندارد و همواره برخی رویدادهای غیرمنتظره وجود دارند که میتوانند پیشبینیها را با اشکال مواجه کنند. همچنین پیگیری اخبار اقتصادی و سیاسی در سطح جهانی هم میتواند در این زمینه راهگشا باشد. مهمترین عامل در بازار جهانی، جهتگیری کشور چین در بازار فولاد است. این کشور با کاهش یا افزایش میزان تقاضا و همچنین تولید خود میتواند موجهای جدیدی از رکود یا گرانی را در بازار دنیا ایجاد کند. از طرفی کشور روسیه نیز بهعنوان یکی از قطبهای صادرات میلگرد در این زمینه میتواند تأثیرات قابلتوجهی داشته باشد. بررسی نمودارهای قیمت آهن و میلگرد در ماهها و سالهای گذشته معیار خوبی برای پیش بینی قیمت این محصولات در آینده به حساب میآیند.
نمودار درصد تحقق بودجه عمرانی و جاری در طی سالهای 86 تا 96
آهنآلات در بسیاری از صنایع کشور به عنوان کالایی حیاتی به حساب میآیند. ادامه فعالیت بسیاری از صنایع مانند خودروسازی، مسکن و پتروشیمی به این محصولات وابسته بوده و قیمت آهن کیلویی در محصولات حاصل از این صنایع نیز تاثیرگذار خواهد بود. برآورد و تخمین بهای این مقاطع و اطلاع از قیمت این محصولات در آینده، برای بسیاری از صنایع و افراد اهمیت زیادی دارد.
در این مقاله از آهن روی خط به پیش بینی قیمت میلگرد و آهن در سال 1403 پرداخته و عوامل موثر بر قیمت این محصولات را مورد بررسی قرار دادیم. ما در مجموعه آهن روی خط فعالیت خود را در زمینه اطلاعرسانی بازار آهن، از سال 1386 آغاز کردیم و امروزه با فروش انواع میلگرد، آهن، ورق سیاه، نبشی و سایر آهنآلات ساختمانی و صنعتی، اطلاع و بهروزرسانی قیمت محصولات فولادی، درج اخبار لحظهای بازار آهن و ایجاد شبکه اجتماعی منحصربهفرد برای تبادل نظر کاربران سایت آهن روی خط ، آماده خدمترسانی به مشتریان عزیز هستیم.
این روزها بهدلیل آشفتگی منطقه در اثر جنگ ایران و اسرائیل شاهد پریشانی قیمت محصولات فولادی بودهایم بهطوریکه روند یکماهه برخی محصولات صعودی و برخی دیگر بشدت نزولی بوده است. همه این موارد پیشبینی بازار آهن را در آبانماه، با چالش همراه کرده است.
آمارها حاکی از آن است که در طی یکماه اخیر قیمت میلگردنیشابور نوسانات زیادی را تجربه کرده است که در نهایت باافزایش 1000 تومانی، قیمت آن از 27 هزار و 409 تومان در انتهای شهریور به 28 هزار و 772 تومان در 21 مهرماه رسید.
اما قیمت پروفیل اصفهان درطی این مدت باوجود فراز و فرودهای قیمتی، دراواسط ماه، ابتدا و انتهای ماه گذشته در کانال 33 هزار و 454 تومان ثابت مانده است. گفتنی است که قیمت ورق سیاه2 در بازه زمانی مذکور از 31 هزار و 400 تومان در ابتدای ماه به 32 هزار و 318 تومان در 21 مهرماه رسیده است.
شایان ذکر است تیرآهنذوبآهن اصفهان در این مدت باافت شدید قیمتی همراه بوده است بهطوری که از 3772727 تومان به 3636363 تومان رسیده است. در نهایت بهنظر میرسد باتوجه بهافزایش قیمت دلار درکشور، قیمت محصولات افزایش پیدا کند اما محقق شدن این پیشبینی بهکم یا زیادتر شدن تنش میان ایران و اسرائیل بستگی دارد.
برهمگان آشکار است که بازار آهنآلات، تحتتاثیر عواملی مثل نوسانات نرخ ارز، تشدید تنشهای سیاسی و اقتصادی منطقه، محدودیت تولید و رکود تقاضا است. بااینوجود بهدلیل کمبود نقدینگی واحدهای نورد همچنان میزان تقاضا برای شمش روند کاهشی دارد. بههمین دلیل در این شرایط افزایش قیمت شمش معقول نیست. ازسویدیگر، بهخاطر احتمال قطعی گاز در فصل زمستان، کارخانههای فولادی و آهنآلات ناچارند تا در مهرماه باحداکثر توان خود محصول تولید کنند که ازطریق افزایش صادرات، بتوانند عقبماندگی فصل تابستان را تاحدودی جبران کنند.
بهنظر میرسد در دوماهه ابتدایی فصل پاییز، بهترین فرصت برای جبران کمبود تولید بعد از پایان قطعی برق در واحدهای فولادی است و فعالان فولادی در این دوماه درتلاش هستند تا پیش از آغاز قطعی گاز، عقبماندگی ناشی از قطع برق را جبران کنند و ذخایر انبارها را افزایش دهند.
از سویدیگر بررسی بازار مقاطع طویل طی هفته گذشته حاکی از آن است که همچنان در عرضه چالشهای فراوانی وجود دارد و انبار واحدهای نورد از محصول خالی شده است. با این وجود، مشکل کمبود نقدینگی نفس بازار را بریده است.
شایان ذکر است که تشدید تنش درمنطقه غربآسیا، سبب رشد نرخ ارز در بازار آزاد شد و درهفتهای که گذشت، بازار فولاد نسبت به نرخ ارز واکنش نشان داد، اما محدودیت نقدینگی و همچنین وضعیت تقاضا جلوی افزایش قیمتها ازجمله شمش راگرفته است.
همچنین براساس سالهای قبل پیشبینی میشود که طی ماههای آینده واحدهای فعال در زنجیره فولاد درگیر قطعی گاز شوند؛ همین امر موجب کاهش تولید در طی سه ماه زمستان شود.
گزارشها حاکی از آن است که درتالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران طی بازه زمانی 14 تا 18مهرماه ، بازار میزبان 298هزار و 475تن انواع شمش بود که باتقاضای 433هزار و 495تنی مواجه شد. از این میزان 192هزار و 900تن با میانگین قیمت معاملاتی 22هزار و 358تومان به ازای هرکیلوگرم بهفروش رسید. یعنی در هفته سوم مهرماه 65درصد از شمشهای عرضهشده موردمعامله قرار گرفت که بیشترین حجم معاملات بعد ازپنجهفته محسوب میشود.
از طرفدیگر بامقایسه حجم عرضه و معاملات شمش طی هفتههای سوم و چهارم مهرماه سال 1403 متوجه میشویم که طی هفته جاری میزان عرضه شمش 8.5درصد افت داشته است. در اینصورت است که حجم تقاضا طی دوهفته متوالی با افزایش 17.5درصدی همراه بوده و حجم معاملات نیز در مدت موردبررسی افت 6درصدی را به ثبت رسانده است. شایان ذکر است که برخلاف افزایش نرخ ارز، میانگین قیمت موزون معاملات طی هفته جاری نسبت به هفته گذشته کاهش 0.02درصدی را بهثبت رسانده است. گفته میشود که میانگین قیمت معاملات آهن اسفنجی در هفته سوم پاییز 201درصد نسبت بههفته پیش از آن افزایش داشته و به 12هزار و 714تومان به ازای هرکیلوگرم رسیده است. ازسویدیگر، رینگ صنعتی بورسکالای ایران در روز چهارشنبه 18 مهرماه میزبان 159هزار و 789تن انواع میلگرد بود که با تقاضای 57هزار و 798تنی مواجه شد. همچنین بررسی وضعیت تالار فیزیکی بورسکالای ایران حاکی از آن است که واحدهای نورد بهدلیل مشکلات نقدینگی، متقاضی و بهنوعی مازاد عرضه در بازار وجود دارد که علت افزایش صادرات شده است.